Meriden.pl » Akademia


Czekolada to lekarstwo na wszystko!

Macie jakieś sprawdzone sposoby na szybki zastrzyk energii i poprawę nastroju? My polecamy dobrą czekoladę!


 

Powszechnie wiadomo, że słodycze powodują próchnicę zębów. Ale nie ciemna czekolada! Na jej korzyść przemawia to, że w swoim składzie zawiera naturalne substancje występujące w kakao, tj. teobrominę, która wzmacnia szkliwo i taninę, która nie pozwala przywierać bakteriom do powierzchni zębów.

 

Dodatkowo im więcej ciemnego kakao, tym więcej antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w organizmie. Szczególne znaczenie dla jamy ustnej mają zawarte w czekoladzie przeciwutleniacze należące do dwóch grup: polifenoli i flawonoidów. Pierwsze z nich neutralizują mikroorganizmy  przyczyniające się do nieświeżego oddechu oraz zapobiegają infekcjom dziąseł, natomiast drugie hamują powstawanie niebezpiecznych dla zębów kwasów.

Najzdrowsza jest czekolada gorzka, bo zawiera najmniej cukru i najwięcej kakao. Dodatkowo wzbogacona orzechami lub owocami dostarczy organizmowi więcej korzystnych dla zdrowia tłuszczów roślinnych i antyoksydantów.

 

Czekolada zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy, jak potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12. Zawarta w czekoladzie fenyloetyloamina pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”, co poprawia samopoczucie i osłabia destrukcyjną rolę stresu.

 

Zatem smacznego!

 

I pamiętajcie, że najlepszą ochroną przed próchnicą jest prawidłowa higiena jamy ustnej i regularne kontrole u stomatologa.